Mostovi i krunice (navlake)

Krunice u ustima

Krunica (navlaka) je termin koje se upotrebljava za stomatološku nadoknadu kojom je moguće ponovo u funkciju staviti zub koji je iz nekog razloga jako oštećen (bilo da je to prethodni stomatološki tretman, karijesna destrukcija ili pak korekcija estetskog izgleda zuba).

Ove nadoknade mogu biti izrađene kao metal-keramičke nadoknade ili cirkon (bezmetalne) nadoknade.

Sama prodedura izrade se zasniva na aplikaciji anestezije i pripremnom brušenju zuba (dakle, zub se umanjuje oblikom za dimenzije buduće nadoknade). Zube se otiskuje silikonskim otisnim masama i otisak se šalje u zubotehničku laboratoriju u cilju izade nadoknade.

Nakon par dolazaka i proba buduće nadoknade i kada su pacijent i stomatolog zadovoljni izgledniom budućeg rada, ad se definitivno lepi (posebnim materijalima) na zub.

Mostovi u ustima

“Most” je termin za stomatološku nadokanadu koja se ustima izrađuje od strane stomatologa kako bi se nadoknadio nedostatak jednog ili većeg broja zuba. Ove nadoknade mogu biti izrađeni kao metalo-keramička nadokada ili cirkon (bezmetalna) konstrukcija.

Sama procedura izrade je daleko od jednostavne. Zubi koji se klasifikuju kao “nosači” se pripremaju brušenje (uz datu anesteziju) i umanjuju svojim oblikom za debljinu krunične nadokande. Nakon pripreme svih zuba nosača buduće nadoknade, vilica na kojoj se radi nadoknada se otiskuje slikonskim otisnim masama i taj otisak se potom šalje u zubotehničku laboratoriju zarad dalje izrade rada. Dalje, procedura zaheva vise dolazaka u ordinaciju kako bise rad probao i korekcije vršile u fazi izrade rada. Nakon šo su pacijent i stomatolog zadovoljni konačnim izgledom rada, nadokana se adhezivno lepi posebnim materijalima na zube nosače i pacijent izlazi iz ordinacije sa fiksiranim nadoknadama.

Nega posle tretmana

  • Vodite računa o navikama u ishrani – Može se desiti da Vam zubi nakon tretmana budu osetljivi, pa se savetuje da nekoliko dana ne konzumirate previše hrskavu hranu. Pustite da se osmeh odmori pre nego što se vratite na hrskave grickalice.
  • Ne zaboravite na pranje – Zadržite svoju naviku da perete dva puta dnevno i koristite konac kako biste održali nadokandu i zube koji je nose čistom i zdravom. Ako ne vodite dobru oralnu higijenu, tretman će biti uzaludan.
  • Posetite svog zubara – Pošto ste završili sa lečenjem i dobili savršen osmeh kakav ste oduvek želeli, ne znači da nikada ne morate da posećujete zubara. Uvek posetite stomatologa nakon svakih 6 meseci kako biste bili sigurni da će ovaj osmeh ostati netaknut.


Mostovi i krunice (navlake)