Radno vreme: Sreda: 12:00h - 20:00h, Četvrtak: 10:00h - 18:00h, Petak: 12:00h - 20:00h Subota - Nedelja: 10:00h - 18:00h

Stomatoloska protetika

Stomatoloska zubna protetika Krunice i mostovi za zube Zubne proteze

Zubna protetika

Nedostatak zuba ili njihovo oštećenje ne izaziva samo estetski problem, već niz drugih poteškoća poput otežanog žvakanja, gutanja, govora i disanja. Takođe, preostali zubi mogu izgubiti svoj prvobitni položaj jer dolazi do njihovog pomeranja usled gubitka veze sa drugim zubima, što dovodi do poremećaja međuviličnih odnosa i viličnog zgloba.

Pregledom ćemo utvrditi u kakvom se stanju nalaze preostali zubi i kakvo je opšte zdravstveno stanje pacijenta, nakon čega ćemo predložiti najbolje rešenje.

Krunice i mostovi za zube Zubne proteze

Izgubljeni zubi se mogu nadoknaditi izradom metalokeramičkih ili keramičkih krunica i mostova, totalnim i parcijalnim protezama, i svim vrstama protetskih radova na implantima.

Zubne krunice mogu da se stavljaju iz nekoliko razloga. Uglavnom, na zub koji je slomljen ili oštećen pojavom karijesa. Tada plomba ne može da dovoljno ojača zub ili da ga zameni. Krunica može da drži slomljene delove zuba na jednom mestu. Takođe, može da drži i most na mestu. Mogu da se koriste i iz estetskih razloga, da prekriju neravnine ili pigmentaciju zuba.

Zubni most je konstrukcija od nekoliko krunica koja se preko izbrušenih zuba navlači kako bi ojačala te zube, ali i produžila niz na onim mestima gde ne postoje zubi. Ukoliko koren zuba ne postoji, most se postavlja preko ugrađenih implantata. Zubni mostovi mogu biti metalno-keramički kao i bezmetalni keramički (zubne krunice). Da bi se ustanovilo stanje u ustima, kao i napravio plan nadomešćivanja izgubljenih zuba, preporučuje se koji se most, tj. krunice trebaju uraditi. U svakom slučaju, keramika je materijal koji se nalazi u osnovi.

Most ponekad, može da se nadogradi i na ugrađene implantirane zube, a implantati su u tom slučaju zubi nosači. Implantati zapravo imaju ulogu korena. Ipak, implanti i most ne bi trebali da se mešaju. Kao ni most i proteza.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, ili želite da zakažete termin, budite slobodni i kontaktirajte nas.