Fiksni (ortodontski) aparati za ispravljanje zuba

  • Početna
  • Fiksni (ortodontski) aparati za ispravljanje zuba

Ortodonski aparati

Svrha ortodontskog lečenja je da što bolje iskoristite svoje zube. Ovo uključuje ispravljanje zuba tako da možete lakše da brinete o zubima i desnima i poboljšanje zagriza kako biste mogli da jedete udobnije. I Vaš osmeh će takođe imati koristi. Lečenje skoro uvek uključuje upotrebu aparat za ispravljanje iskrivljenih, zgužvanih ili isturenih zuba, zatvaranje praznina između zuba i ispravljanje zagriza tako da se gornji i donji zubi spoje kada su usta zatvorena. Moraćete da imate zdrave zube i desni pre nego što možete da postavite aparat. To je zato što morate biti u mogućnosti da održavate svoje zube i aparat veoma čistim dok ga nosite kako biste izbegli karijes ili bolest desni. Lečenje obično traje od 18 meseci do 2 godine, a posete ortodontu su potrebne svakih 6 do 8 nedelja.

Idealna starost za nošenje aparat je obično oko 12 ili 13 godina, dok usta i vilice deteta još uvek rastu. Mogućnost poboljšanja kod odrasle osobe je ograničenija i lečenje će verovatno trajati duže.

Postoji mnogo različitih vrsta aparat. Neki su fiksni i nose se određeni period.

Ortodontski tretman obično funkcioniše veoma dobro, ali ga se morate držati da bi bio uspešan. Moraćete da nosite retejner neko vreme nakon što se tretman završi kako biste sprečili da se zubi vrate u položaj u kojem su bili pre tretmana. Postoji mnogo različitih tipova retejnera, koji se mogu ukloniti ili fiksirati na zube. Aparat može da zarobi hranu i izazove nakupljanje plaka više nego obično, tako da ćete morati da vodite posebnu pažnju pri čišćenju zuba. Takođe morate paziti šta jedete – na primer, izbegavajte slatku hranu i piće.

Trebalo bi da nastavite da posećujete svog redovnog stomatologa dok imate ortodontski tretman.

Nega posle tretmana

  • Zadržite osmeh pomoću Retainer-a – Samo zato što ste ispravili zube ne mora da znači da će on ostati uspravan sve vreme. Vaš ortodont može savetovati držače koji će sprečiti da se Vaši zubi vrate na prethodnu lokaciju.
  • Vodite računa o navikama u ishrani – Može se desiti da Vam zubi nakon tretmana budu osetljivi, pa se savetuje da nekoliko dana ne konzumirate previše hrskavu hranu. Pustite da se osmeh odmori pre nego što se vratite na hrskave grickalice.
  • Ne zaboravite na pranje – Zadržite svoju naviku da perete dva puta dnevno i koristite konac kako biste održali zube čistima i zdravim. Ako ne vodite dobru oralnu higijenu, tretman će biti uzaludan.
  • Posetite svog zubara – Pošto ste završili sa lečenjem i dobili savršen osmeh kakav ste oduvek želeli, ne znači da nikada ne morate da posećujete zubara. Uvek posetite stomatologa nakon svakih 6 meseci kako biste bili sigurni da će ovaj osmeh ostati netaknut.


Fiksni (ortodontski) aparati za ispravljanje zuba