Razmatranja postavke fiksne proteze

  • Blog
  • Razmatranja postavke fiksne proteze

Razmatranja postavke fiksne proteze

Proteze se obično povezuju s decom, ali su ih moderne opcije učinile tretmanom za ljude svih dobi. Ako razmišljate o ispravljanju zuba, odvojite trenutak da razmislite o pet dole navedenih tačaka pre nego što krenete na put sa osmehom.

Vreme tretmana
U zavisnosti od faktora poput Vašeg zagrižaja i trenutnog oralnog zdravlja, ispravljanje zuba može potrajati između nekoliko meseci do nekoliko godina. Vrsta proteza za koju se odlučite takođe može uticati na vreme tretmana jer neki pomeraju zube brže od drugih. Vaš ortodont će Vam dati personalizovanu procenu koliko će trajati Vaše lečenje nakon pregleda Vaših zuba.
Starost - Uobičajeno pitanje koje čujemo je „Jesam li prestar da bih nosio aparatić za zube“? Iako preporučujemo deci da posete ortodonta oko osme godine, to ne znači da neko stariji od toga neće imati koristi od ortodontskog lečenja. Uopšteno govoreći, brže je pomeranje zuba dok se zubi i kost još formiraju, međutim, to jednostavno znači da bi tretman mogao potrajati malo duže. Prednost nošenja aparatića za zube kada ste stariji omogućava širi spektar mogućnosti lečenja i veći osećaj samopouzdanja kada se otkrije Vaš novi osmeh.

Vrste proteze
Naravno, prva slika koja Vam padne na pamet kada čujete reč „aparatić“ su metalni držači na zubima (ili „šine vozova“); na sreću, ortodoncija je evoluirala kako bi omogućila mnoge nove estetske mogućnosti.
Keramičke proteze - rade na isti način kao i tradicionalne metalne proteze. No, nosači su napravljeni od prozirnog materijala koji se stapa sa Vašom prirodnom bojom zuba dajući mnogo manje uočljiv izgled.
Lingvalne proteze - Ove liče na tradicionalne metalne proteze, ali su pričvršćene iza zuba umesto na prednjoj strani. Ovo spolja može izgledati gotovo nevidljivo, ali može uticati na govor u početku ili izazvati iritaciju dok ih jezik dodiruje dok govori, međutim, ovo i dalje ostaje korisna opcija lečenja.
Invisalign - Razmislite o jasnim držačima, ali oblikovano postavljenim uz zube, tako da gotovo izgleda kao da ne nosite ništa.Ova opcija vam može isprva dati blagi šapat, ali to ne traje dugo jer se Vaša usta prilagođavaju obliku poravnavača.

Cena proteze
Vrsta željene vrste tretmana, kao i trajanje lečenja, igraju ulogu u određivanju konačnih troškova lečenja. Ali 0% finansijskih planova znači da ovo može biti ulaganje koje Vam pruža ne samo kozmetičke, već i dugoročne koristi za Vaše oralno i opšte zdravlje. Pogrešno poravnati zubi mogu izazvati buduće stomatološke probleme, poput pukotina i čipova u zubima, takođe i upalu desni usled nepravilnog čišćenja među zubima i potencijalno čak i gubitak zuba ako se ovi problemi ne reše.

Održavanje fiksne proteze
Podvrgavanje ortodontskom tretmanu kako biste ispravili zagriz i ispravili osmeh obaveza je koja će zahtevati da uvek brinete o svom oralnom zdravlju. Pranje zuba dva puta dnevno i čišćenje koncem sa predloženim alatima (često kombinacijom konca i međuzubnih četkica) biće imperativ u uspehu Vašeg tretmana. To će onda imati dodatnu korist od stvaranja odgovarajuće stomatološke nege nakon završetka lečenja. Vaši zubi nikada ne prestaju da se kreću, pa je veoma važno da nakon završetka tretmana budete opremljeni držačima kako biste osigurali da Vaši zubi ostanu u novootkrivenom savršenom položaju. Ovo će ili biti set uklonjivih držača (slično Invisalign aparatićima) koji se mogu nositi tokom noći tokom sna, ili metalna „šipka“ postavljena iza zuba - ili čak kombinacija ova dva.

Ortodont
Sada kada ste naoružani s više informacija o zubnim aparatićima, sledeći korak biće traženje stomatologa koji će obaviti Vaš tretman. Možda ćete otkriti da mnogi opšti stomatolozi pružaju ortodontski tretman, ali mi preporučujemo konsultacije sa ortodontom. Ortodonti su se dodatno 3 godine obučavali o najsitnijim detaljima poravnavanja zuba i ispravljanja zubnih ugriza. Oni su na najboljem mestu kako bi bili sigurni da je tretman za koji se odlučite odgovarajući za Vas.
Često našim pacijentima može biti potreban doprinos drugih stomatoloških stručnjaka za lečenje njihovog oralnog zdravlja prije ili uz ortodontski tretman.

Pozovite nas na broj telefona +381 11 40 91 604 i zakažite konsultacije sa Vašim stomatologom.

Stomatološka ordinacija Beograd


Razmatranja postavke fiksne proteze