Greške koje pravite dok perete zube

  • Blog
  • Greške koje pravite dok perete zube
Greške koje pravite dok perete zube

Pranje zuba dva puta dnevno će ih održati čistima i izbeći probleme sa zdravljem zuba – zar ne? Ne nužno. Samo pranje zuba ne garantuje da ćete se osloboditi usta bakterija i naslaga plaka.

Razmatramo neke od grešaka koje možda pravite dok perete zube. Da li se neka odnosi na Vas?

1. Ne perete dovoljno dugo
Ovo je klasičan prekršaj – preporučujemo da perete zube 2 minuta, dva puta dnevno. To je 2 minuta pre nego što odete u krevet i barem još jednom u toku dana. Prosečna osoba pere zube 45 do 70 sekundi dnevno, to je 23 do 35 sekundi ako pere dva puta dnevno, što je manje od polovine preporučenog vremena.

Moguće je da se mučite da kažete koliko dugo perete kada to radite, ako koristite normalnu četkicu za zube, onda možete da koristite tajmer na svom telefonu, sat ili mali peščani sat. Većina električnih četkica za zube „zuji“ u intervalima od 30 sekundi, na taj način možete podeliti svoja usta na 4 oblasti, odozgo dole levo nadesno, i potrošiti 30 sekundi na svaki deo.

2. Isperite usta nakon pranja zuba
Uobičajena način koju naši higijeničari ponavljaju je „Pljuni ne ispiraj“ nakon pranja zuba (što uključuje ispiranje vodom kao i tečnost za ispiranje usta). Kada ispirate zube, ispirete svojstva paste za zube koja štite fluor i gleđ.

Ovo je često nezgodna navika na koju se treba naviknuti, ali kao i svaka nova rutina, što se duže pridržavate, to će Vam biti lakše.

3. Korišćenje pogrešne paste za zube
Iako ne postoji jedinstvena „najbolja“ pasta za zube za svaku osobu na svetu, obavezno proverite da li Vaša pasta za zube sadrži fluor. Fluor je ključan u sprečavanju karijesa.

Ako birate veganske alternative za pastu za zube, ponovo se uverite da ona sadrži fluor.

Stomatološka ordinacija Dental Protect pruža profesionalnu i kvalitetnu stomatološku uslugu, u modernoj ordinaciji koja poseduje najsavremeniju opremu. Zakažite svoj pregled.


Stomatološka ordinacija Beograd


Važna napomena: Sadržaj na ovoj web stranici je informativnog karaktera, svakako je potrebno konsultovati Stomatologa za svaku vrstu higijene i održavanja zuba.