Bol zuba na toplo i hladno

  • Blog
  • Bol zuba na toplo i hladno
Bol zuba na toplo i hladno

Bol zuba na toplo i hladno

Da li Vas zub zaboli kada otpijete gutljaj kafe ili jedete sladoled? Ukoliko Vas boli, možda imate osetljivost zuba, ali ne brinite, ovo često oboljenje je moguće iskontrolisati.

Kada se zubna gleđ istroši ili se desni povuku, sićušni mikroskopski kanali na površini zuba bivaju otkriveni. Osetljivost zuba nastaje upravo stimulacijom nervnih završetaka unutar tih kanalića i to stvara osećaj oštrog, kratkotrajnog bola, onda kada su kanalići izloženi toploti ili hladnoći preko hrane i pića, pa čak i samim vazduhom!

Do oštećenja zubne gleđi može doći i usled ponavljajućih promena temperature, toplo-hladno, kada se gleđ mikroskopski širi i sakuplja, a onda vremenom puca. Ovo takođe dovodi do osetljivosti zuba.

Kako možete pomoći sebi kod osetljivih zuba?

Promenite svoju pastu za zube

Paste za zube koje su namenjene izbeljivanju zuba, kao i sredstva za ispiranje usta, dugotrajnom i nepravilnom primenom oštećuju gleđ. Danas postoji veliki broj pasta koje su namenjene upravo ublažavanju bolnih simptoma. Imajte na umu da je za postizanje terapeutskog efekta potrebno više dana, a ponekad i nedelje korišćenja.

Budite nežni prema svojim zubima

Izbegavajte korišćenje trvdih četkica za zube i perite zube umerenim pokretima, od desni ka vrhu zuba. Pogledajte svoju četkicu i primetite jesu li Vam vlakna razmaknuta i svako na svoju stranu. Ako jesu, onda primenjujete preveliki pritisak prilikom pranja zuba.

Izbegavajte kiselu hranu

Određena hrana i pića pogoršavaju osetljivost zuba. Kiseline, kao i hrana kojom se posledično stvaraju kiseline dovode do oštećenja zubne gleđi. Nisu svi ljudi jednako osetljivi na sve namirnice, ali neke od najčešćih koje mogu stvoriti problem su: paradajz, limun, pomorandže, gazirani sokovi, kafa, čajevi, slatkiši...

Primena fluorida

Ukoliko je potrebno, Vaš zubar će primeniti preparate fluorida koji ojačavaju zubnu gleđ.

Kada se javiti zubaru?

Ukoliko Vam bolna osetljivost ne prestaje danima i vidno Vas ometa u toku dana, najbolje bi bilo da se javite svom zubaru. Ovo stanje se često reši primenom već navedenih saveta, ali može biti i početni znak karijesa ili inficirane zubne pulpe. Zbog toga je od značaja pregled stomatologa, da ne biste bol zamaskirali, a karijesu ili infekciji omogućili da se nesmetano šire.

Opišite svom zubaru simptome, kakav je bol, kada se javlja, koliko dugo traje, da li postoji neki postupak kojim ćete umiriti bol (na primer: primena toplih obloga).

Dalje lečenje se svodi na osnovu pregleda i može se rešiti u ordinaciji ili kod kuće uz adekvatno savetovanje i praćenje stanja.


Stomatološka ordinacija Beograd


Važna napomena: Sadržaj na ovoj web stranici je informativnog karaktera, svakako je potrebno konsultovati Stomatologa za svaku vrstu higijene i održavanja zuba.