Saveti za održavanje zdravih zuba i desni

  • Blog
  • Saveti za održavanje zdravih zuba i desni

Saveti za održavanje zdravih zuba i desni

Pranje zuba i čišćenje koncem su osnovne stvari u dobroj stomatološkoj rutini. Međutim, postoje i druge stvari koje možete učiniti da biste pomogli u održavanju zdravih zuba i desni, što će biti od koristi za Vaše opšte blagostanje.

Perite zube dva puta dnevno po dva minuta
Održavanje Vaših zuba čistim i zdravim počinje redovnim održavanjem. Pranje po dva minuta dva puta dnevno, poznato kao pravilo 2k2, pomoći će da se plak zadrži. Pacijenti sa decom treba rano da uvedu ovaj koncept i pronađu načine da ga učine zabavnim. Možete da pustite pesmu dok peret zube ili da koristite tajmer da biste saznali kada su prošla puna dva minuta. Da biste lakše očistili svaki zub, pokušajte da provedete 30 sekundi na svakom kvadrantu usta (gornja desna strana, gornja leva strana, donja desna strana, donja leva strana). Korišćenje pravih tehnika je važno kako biste osigurali da se zubi pravilno čiste i da ne oštetite meko tkivo oko njih. Malim kružnim pokretima nagnite glavu četkice prema desni. Obavezno očistite sve površine, kao i duž linije desni, kako na prednjoj tako i na zadnjoj strani zuba. Nekim pacijentima pomaže i električna četkica za zube.

Svakodnevno čistite zube koncem
Preporučuje se čišćenje koncem svake večeri pre pranja zuba da biste uklonili sve što Vaša četkica ne može da izbaci. Mnogi pacijenti priznaju da su preskočili ovaj korak, ali to je važan deo zdrave rutine. Ako samo perete zube i odlučite da ne morate da čistite konac, male čestice hrane i druge naslage koje Vaša četkica za zube propusti, mogu se na kraju razviti u karijes. Da biste to izbegli, obavezno odvojite dva minuta dnevno da u svoju rutinu dodate čišćenje koncem. Kada prvi put počnete da čistite koncem, to može izazvati povredu osetljivih desni. Ovo je prirodno i prestaće kada budete čistili konce n ekoliko dana. Kada čistite koncem, vodite računa da ga klizite gore-dole duž celog zuba. Nemojte zanemariti uske prostore, ovo je jedno od najvažnijih mesta za čišćenje koncem jer Vaša četkica za zube ne može da dopre do ovih mesta.

Menjajte četkicu za zube na znakove pohabanosti
Kao opšte pravilo, menjanje na svakih 3 do 6 meseci trebalo bi da ga održava u formi za pravilno čišćenje zuba. Oštećene ili pohabane četkice za zube ne mogu pravilno očistiti površinu Vaših zuba i mogu oštetiti desni. Često zamena četkice za zube takođe Vam omogućava da je održavate čistom. Uvek dobro isperite četkicu za zube i odložite je da se osuši. Ne zaboravite da zamenite četkicu za zube ako ste bili bolesni kako biste sprečili da se bakterije ponovo unesu u Vaša usta.

Posetite stomatologa svakih šest meseci
Vaš stomatolog će moći da spreči probleme pre nego što počnu, ili barem da ih uhvati rano, ako imate redovne preglede kod zubara. Redovne posete takođe omogućavaju da vaši zubi dobiju temeljno profesionalno čišćenje dva puta godišnje, uklanjajući sve nakupine plaka i kamenca, što pomaže da Vaši zubi i desni budu zdravi.

Održavajte zdrave zube
Izbegavanje zaslađene hrane (kao što su jela, sportski napici i slatkiši), kao i uključivanje hrane bogate kalcijumom, pomoći će u održavanju jakih i zdravih zuba. Kao sporednu korist, Vaše telo će Vam takođe biti zahvalno! Neke namirnice koje će Vam pomoći da ojačate zube uključuju lisnato povrće, bademe, jogurt i sir. Razgovarajte sa svojim stomatologom za preporuke o hrani koja će Vam pomoći da Vaši zubi budu jaki u godinama koje dolaze.

Koristite sredstva za stomatološku higijenu
Pranje zuba i čišćenje koncem su ključni za preventivno zdravlje zuba, ali možete pomoći da Vaši zubi budu u vrhunskom stanju tako što ćete u svoju rutinu uključiti i dodatna pomagala. Primeri ovih proizvoda uključuju vodu za ispiranje usta, oralne irigatore, interdentalne čistače i čistače jezika. Ova pomagala mogu pomoći u održavanju dobrog oralnog zdravlja i trebalo bi da se koriste u kombinaciji sa (ne umesto) redovnim četkanjem i čišćenjem koncem.

Održavajte hidrataciju tokom celog dana
Dovoljna hidratacija nije samo dobra za Vaše opšte zdravlje, već i hidriranje pomaže u održavanju zdravog protoka pljuvačke. Pljuvačka pomaže zdravlju zuba tako što pomera čestice hrane kroz usta, sprečavajući većinu njih da ostanu u Vašim zubima gde bakterije mogu da rastu. Takođe pomaže da Vam usta budu udobna i vlažna.

Ne koristite cigarete
Pušenje izaziva površne brige, kao što je bojenje zuba, kao i ozbiljne zdravstvene probleme kao što je bolest desni (parodontalna) koja može dovesti do gubitka zuba i oralnog raka, između ostalih problema. Jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za svoje oralno i opšte zdravlje je da odmah prestanete da pušite.

Redovno pogledajte unutrašnost usta kod kuće
Dok su redovni pregledi kod Vašeg stomatologa odlična preventivna mera, problemi se mogu razviti u mesecima između poseta. Da biste sprečili veće brige, trebalo bi da uradite brzo skeniranje unutrašnjosti usta kao deo Vaše svakodnevne rutine. Proverite svoje zube i desni da li se bilo šta promenilo ili izgleda neobično. Obavezno podelite ove informacije sa svojim stomatologom na sledećem pregledu ili pozovite svoju stomatološku o rdinaciju ako otkrijete bilo šta u vezi sa tim. Redovni samopregledi su korisni za održavanje Vašeg zdravlja.

Pozovite nas na broj telefona +381 11 40 91 604 i zakažite konsultacije sa Vašim stomatologom.

Stomatološka ordinacija Beograd


Saveti za održavanje zdravih zuba i desni