Higijena usta i zuba

  • Blog
  • Higijena usta i zuba
Higijena usta i zuba

Higijena usta i zuba

Higijena usta i zuba predstavlja jednu od najznačajnijih mera za očuvanje oralnog zdravlja. Zdravi zubi nam, pored estetike, omogućuju i pravilnu ishranu kao i pravilan govor.

Najvažnija uloga higijene jeste prevencija nastanka karijesa ili oboljenja desni. Zube treba prati najmanje dva puta dnevno, ujutro i uveče. Po pravilu pranje zuba traje oko 3 minuta, a pokreti četkicom idu od desni ka zubima.

Navike održavanja i pranja zuba počinju jos od detinjstva. Zato je važno naučiti dete pravilnom pranju zuba čim postane svesno.

Najčešća greška koju ljudi prave prilikom pranja zuba su pokreti četkice napred-nazad i gore-dole. Ukoliko pravimo pokrete četkicom napred i vraćamo nazad, tako zadržavamo nagomilane bakterije koje se nalaze na površini zuba. Isto radimo i sa pokretima četkice gore-dole, odnosno bakterije guramo u predeo desni, a to može prouzrokovati oštećenja i infekcije desni.

Kako ne bismo oštetili desni i gleđ zuba, četkicom treba praviti male, kružne pokrete, a zatim četkicu povlačiti u pravcu rasta zuba. Dakle, važno je praviti blage pokrete, nikako ne smemo grebati ili koristiti jak pritisak, kako ne bismo oštetili zubnu gleđ. Posebno treba obratiti pažnju na griznu površinu zadnjih zuba, gdeo bično koristimo grube pokrete četkicom napred-nazad i tako oštećujemo prirodan zubni omotač.

Prilikom završetka pranja zuba, obavezno blago očetkati i jezik, da bi se uklonile naslage, hrana i gljivice sa jezika. Takođe postoje i posebne četkice sa jednom stranom namenjenom za čišćenje jezika.

Nakon upotrebe četkice i paste, poželjno je jednom dnevno očistiti zube i koncem namenjenim za to.


Pravilna upotreba konca za zube


Oko srednjih prstiju namota se približno oko 15 cm konca, koji zatim postavljamo između palca i kažiprsta, ostavljajući zategnuto oko 5 cm konca. Pri čišćenju pripomažemo se palcem i kažiprstom da navodimo konac između zuba. Jako je važno praviti lagane cik-cak pokrete i polako uvlačiti konac između zuba, da ne bismo povredili osetljive desni. Najbolje je očistiti svaki zub pojedinačno. Na kraju čišćenja poželjno je isprati zube vodicom za ispiranje usne duplje.


Odabir odgovarajuće četkice za zube


Vrlo je važno odabrati pravu četkicu koja odgovara vašim zubima i desnima. Vlakno četkice bi trebalo da je napravljeno od specijalnih sintetičkih materijala, jer omogućavaju bolji efekat čišćenja zubne površine. Najbolje je da ima meka vlakna, jer ukoliko su tvrda to može oštetiti desni. Osobe sa izrazito osetljivim desnima obavezno moraju koristiti mekane četkice kako bi izbegli česte posekotine i time uzrokovanu infekciju.


Stomatološka ordinacija Beograd


Važna napomena: Sadržaj na ovoj web stranici je informativnog karaktera, svakako je potrebno konsultovati Stomatologa za svaku vrstu higijene i održavanja zuba.