Fiksna proteza- Korisni saveti za ishranu

  • Blog
  • Fiksna proteza- Korisni saveti za ishranu
Fiksna proteza- Korisni saveti za ishranu

Fiksna proteza- Korisni saveti za ishranu

Na samom početku lečenja sa fiksnom protezom za Vas ili Vaše dete, možete primetiti da je izbor hrane ozbiljno ograničen. I ako možda deluje zastrašujuće, ograničenja nisu strašna. Na početku je malo striktnije ali kasnije kad naučite da žvaćete i funkcionišete sa fiksnom protezom, uz malo kontrole, opreza i volje nećete morati da se odreknete hrane koju volite.

Da biste zaštitili nosače i zaštitne bravice, ne morate se odreći svega. Većina hrane koju biste uobičajeno jeli, ali koja je suviše teška ili suviše tvrda za bravice, možete lako iseći u komade veličine zalogaja. Na taj način možete jednostavno žvakati obrok na manje komade bez rizikovanja oštećenja bravica. Moraćete i da se naviknete na neobičan osjećaj prilikom jela, koji je izazvan fiksnim nosačima koji onemogućavaju potpuno slobodno kretanje zuba koje ste osjećali nekada. Osjećaj može biti neprijatniji, ali sa vremenom ćete se naviknuti.

Hrana koja se savetuje za početak je: Pireji od krompira i povrća, meki sir, jogurt, supa, mekano kuvano povrće, meko kuvano ili prženo meso, riba bez kostiju, testenina, jaja, banane, mekani hreb bez kore.

Dok nosite fiksnu protezu trebalo bi da izbegavate tvrdu hranu, jer to može oštetiti bravice i biti neprijatno u prvih nekoliko dana.

Hrana koja se ne preporučuje u toku nošenja fiksne proteze je: orašasti plodovi, čvrsta voća poput abuke i kruške (osim ako ih ne usečete na komade), vlaknasto povrće poput ananasa i manga, čvrsto sirovo povrće, karamel, žvakaće gume.

Na prvi pogled, neophodne promene u ishrani sa fiksnom protezom izgledaju veoma teške. Međutim, ne morate odustati od uobičajenog kvaliteta života kada promena postane deo svakodnevne rutine. Uvek imajte na umu da ćete postići brži, efikasniji i zdraviji cilj lečenja, sa lepim, ravnim zubima I savršenim osmehom.


Stomatološka ordinacija Beograd


Važna napomena: Sadržaj na ovoj web stranici je informativnog karaktera, svakako je potrebno konsultovati Stomatologa za svaku vrstu higijene i održavanja zuba.